Chci si vzít půjčku. Jakou vybrat?

Víme, jaké jsou půjčky a půjčky.

Ať už je situace, kvůli které jste se rozhodli půjčit, musíte si být jisti, že ji můžete vrátit. Výběr úvěru nebo úvěru závisí na tom, na co budete utrácet peníze a jakou částku potřebujete. Záleží na účelu, jaké podmínky půjčky vám budou vyhovovat. Na požadované výši a kolik budete moci zaplatit za měsíc, závisí doba, ve které budete splácet úvěr. Všechny tyto parametry určují výběr.

Kde hledat peníze?

Je možné získat úvěr v bance nebo úvěr v mikrofinanční organizaci (MFO), spotřebitelského úvěrového družstva (PDA) nebo zastavárny. Všechny tyto organizace půjčují peníze na úroky.

Ale mezi půjčkou a půjčkou jsou rozdíly.

Pokud naléhavě potřebujete malou částku na krátkou dobu, může být výhodnější vzít si půjčku. Ale úrokové sazby jsou obvykle vyšší než u úvěrů. Možná stojí za to trávit čas a pokusit se požádat o půjčku v bance.

Vzít si cílenou nebo neúčelovou půjčku?

Cílový úvěr nebo úvěr vzít na nákup něčeho konkrétního-nemovitosti, auto, domácí spotřebiče.

Bezúročný úvěr nebo úvěr může být vynaložen na cokoliv – na dovolenou, léčbu nebo opravu. Obvykle je sazba vyšší než cíl.

Pro vážné nákupy existují speciální typy cílených úvěrů-například hypoteční a auto úvěr. Takové půjčky rozlišují velké částky a termíny a sazby jsou obvykle výhodnější než u necílených spotřebitelských úvěrů a půjček. Ale také požadavky na dlužníka je mnoho. Nejde jen o potvrzení příjmu a zaměstnání. Obecně platí, že věřitel vyžaduje další záruky, že dluh bude vrácen. Tyto záruky se také nazývají zajištění úvěru.

Jaký druh zabezpečení může být zapotřebí?

Banka a MFO mohou požadovat kauci, ručení nebo účast spoluvlastníka.

Zástava je váš majetek, který může být vyzvednut při splácení dluhu, pokud nezaplatíte úvěr. Například nemovitost koupená v hypotéce bude muset být pojištěna a ponechána v zástavě.

Ručitel se zavazuje zaplatit dluh za vás, pokud se ocitnete neschopný to udělat. Ale pak může požadovat, abyste mu uhradili náklady.

Spoluvlastník si s vámi vezme úvěr a nese stejnou odpovědnost za jeho splacení jako vy. Obvykle jsou spoluvlastníci přitahováni, pokud jde o velkou částku a příjmy jedné osoby nestačí k zaplacení takové půjčky.

Úvěry a úvěry se zástavním právem nebo ručením se nazývají zajištěné. Sazby u nich jsou obvykle nižší než u nezajištěných.

Podle jakého plánu splatit dluh?

Půjčky na pár týdnů nebo měsíců obvykle zhasnou jednou částkou na konci období smlouvy. Delší úvěry a půjčky mají tendenci předpokládat měsíční splátky. Jsou to dva druhy:

  1.  Diferencované platby. Částka, kterou potřebujete na úvěr, je hlavní dluh. Je rozdělena na stejné části, které budete platit měsíčně po celou dobu trvání úvěru. Ale budou přidány další úroky na zbytek dluhu, protože každý měsíc se váš hlavní dluh sníží, úroky se sníží a platba se sníží. V prvním měsíci budete muset přispět největší částkou a v posledním je nejmenší.
  2.  Anuitní platby. Po celou dobu se výše měsíční splátky nemění. Za prvé, jeho podstatnou část tvoří úroky, ale ke konci doby trvání úvěru se poměr mění – a většina platby jde na splacení jistiny. Při anuitní tabulce je výhodnější plánovat svůj rozpočet. Ale nakonec přeplatek bude větší než při diferencovaných platbách.
  3.  Zvláštní splátkový kalendář je typický pro kreditní karty. Například dva až tři měsíce může být období odkladu: vrátit dluh v tomto období – a úroky nebudou účtovány vůbec. Pokud neuspějete-budete muset provést minimální platbu měsíčně: řekněme, 5% zůstatku jistiny a úroky, které na něj naběhly.

Jaký úvěr si tedy vybrat?

Nejprve určete účel, částku a dobu trvání úvěru. Zvažte, zda můžete potvrdit příjem, poskytnout záruku, přilákat ručitele nebo spoluvlastníka.

Prozkoumejte různé možnosti a vyberte optimální nabídku pro sebe. Nezapomeňte zjistit plné náklady na úvěr nebo půjčku se všemi úroky a platbami, včetně dalších služeb.

Snažte se, aby platby za všechny úvěry a půjčky nepřesáhly 30% měsíčního příjmu. Jinak hrozí, že se s úvěrovou zátěží nevyrovnáte a ocitnete se v dluhové jámě nebo ztratíte zástavu.

Před podpisem si pečlivě přečtěte doklady o půjčce nebo půjčce.

Než se obrátíte na finanční organizaci, ujistěte se, že funguje legálně.