Co potřebujete vědět o začínajícím investorovi

Proč investovat a zda mi to vyhovuje?

Na investicích můžete skutečně vydělat více než na bankovních vkladech, ale existuje možnost, že ztratíte všechno. Úroky z vkladů jsou známy předem, a i v případě, že banka zruší licenci, stát vrátí vkladatelům peníze.

Na burze takové pojištění není, můžete přijít o všechno. Zejména proto, že poklesy hodnoty cenných papírů se vyskytují mnohem častěji než bankroty Bank.

Před vstupem na burzu je proto nutné připravit finanční polštář. Část úspor-ne méně než 3-6 vašich měsíčních příjmů-stojí za to nechat na vkladu nebo na spořicím účtu v bance. A teprve když je zásoby na černý den, a volné peníze jsou stále ještě a jste připraveni riskovat, můžete přemýšlet o investicích.

Hlavní věc je pamatovat na to, že zisk není slepé štěstí jako v kasinu, ale výsledek dobře promyšlených akcí. Ne hra, ale práce.

Chci to zkusit. Kde začít?

Moderní výměna-elektronická, můžete obchodovat přes internet, aniž byste vstali z gauče. Ale nejprve stojí za to určit pro sebe několik důležitých věcí.

1. Odhadněte, kolik peněz jste ochotni investovat

Teoreticky můžete začít s libovolnou částkou. Tento objem však nenahradí ani provize, které budou muset zaplatit za operace, ani čas strávený na obchodování. Stojí za to začít investovat. Je lepší si předem představit situaci, ve které ztratíte všechny tyto peníze. Pokud si uvědomíte, že pro váš rozpočet to není katastrofa, můžete to zkusit.

2. Zvažte, kolik času jste ochotni strávit

Pokud jste připraveni se vzdělávat, ponořit se do tématu, neustále sledovat situaci na akciovém trhu, můžete se pokusit obchodovat sami. Pak budete potřebovat makléře, který se stane vaším prostředníkem pro přístup na burzu. Budete rozhodovat o nákupu a prodeji sami a makléř bude plnit vaše pochůzky.

Pokud nemáte v úmyslu vynaložit spoustu času a úsilí na investování, je lepší zvážit jednu z forem řízení důvěry. Pak investují své peníze profesionálové.

Můžete uzavřít individuální smlouvu s správcem, převést mu peníze — a on bude rozhodovat za vás, kdy a jaký majetek koupit a kdy prodat. Jeho cílem je investovat své úspory s maximálním přínosem na úrovni rizika, které si vyberete.

Další možností je investovat do podílových fondů (podílových fondů). Jedná se již o hotové sady různých cenných papírů nebo jiných aktiv, například akcií ruských těžebních společností. Prostředky PIFA nakládá (kupuje a prodává aktiva, mění jejich složení) správcovská společnost.

Můžete si vybrat vhodný fond a koupit jeho podíly buď od samotné správcovské společnosti, nebo prostřednictvím makléře na burze. Pokud společnost úspěšně investuje, cena podílů se zvýší — a získáte zisk. Pokud padne, utrpíte ztráty.

3. Vyberte strategii a aktiva

Strategie je soubor investičních parametrů, které určují váš styl chování na burze: jaké nástroje si vyberete, s jakým výnosem počítáte a na jaké ztráty jste připraveni, na jaké období plánujete investovat a jak často jste ochotni obchodovat.

V nejjednodušší variantě strategie si vyberete:
  • aktiva;
  • investiční období;
  • maximální výše škody.

Řekněme, že aktiva jsou státní dluhopisy, akcie farmaceutických, ropných a plynárenských společností a bank, stejně jako podíly fondu, který investuje do drahých kovů. Doba je 1 rok, výše škody, která je pro vás přípustná, je 20%. To znamená, že pokud majetek klesne o 20%, pak je okamžitě prodáváte, i když rok ještě nebyl.

Při výběru správce musíte také rozhodnout o strategii. Pouze v tomto případě budete vybírat z nabídek, které již existují na trhu, nebo vyjednávat se svým manažerem individuální strategii.

4. Najděte zprostředkovatelskou společnost

Když se rozhodnete pro strategii, můžete začít s výběrem zprostředkovatele. Nejdůležitější je ujistit se, že makléř, správce nebo správce společnosti PIFA má licenci vaší banky .

Pokud jste se rozhodli pro vlastní investování, musíte jít další cestou:
  1. uzavřít smlouvu s makléřem;
  2. otevřít a doplnit makléřský účet;
  3. vytvořte speciální program pro obchodování;
  4. začít nakupovat a prodávat.

Pokud jste se rozhodli pro cestu řízení důvěryhodnosti, bude stačit uzavřít smlouvu a převést peníze na správce nebo správce společnosti PIFA.

Časté chyby: jak nedělat

  •  Nemůžete investovat do cenných papírů vše, co máte
Nejprve vytvořte finanční polštář - odložte 3-6 výplaty na vklad v bance. A teprve potom pokračujte v obchodování na burze. Investujte částku, se kterou jste ochotni se smířit.

  • Nedělejte to na Avos-jděte na školení
Pokud se rozhodnete obchodovat na burze sami, nezapomeňte absolvovat školení. Většina makléřů pořádá kurzy pro začínající investory. V obchodních programech je často demorezhim: můžete vyzkoušet své síly bez rizika ztráty peněz.

  • Nepodléhejte emocím
Tím, že jednáte impulzivně, můžete udělat spoustu chyb. Začínající investor by neměl dramaticky reagovat na sebemenší pohyb cen na burze. Ale je třeba jednat důrazně, pokud se cena výrazně změní.

Nastavte hranici ztrát, které jste ochotni nést: řekněme, že pokud aktiva klesla o 20%, musíte prodat a, jak se říká na burze, opravit ztráty. Touha počkat-najednou se cena odrazí-bude velká, ale nemusíte se jí poddat. Jinak můžete ztratit ještě víc.

  • Neskládejte všechna vejce do jednoho koše
Je lepší koupit cenné papíry společností z různých průmyslových odvětví, abyste diverzifikovali rizika. Například pokud investujete do papírů pouze ropných společností, pak budou rizika ztrát velmi vysoká. Vzhledem k tomu, řekněme, že při poklesu cen ropy obvykle levnější akcie všech společností v ropném a plynárenském sektoru. Pokud si koupíte cenné papíry společností různých sektorů ekonomiky, například chemický průmysl, strojírenství, telekomunikace, pomůže vám snížit riziko ztráty investovaných peněz.

  • Nevěřte slibům, že vyděláte 500% denně
Garantovat cokoliv na akciovém trhu mohou jen šarlatáni. A odpovědný zprostředkovatel by vás měl varovat před riziky. Situace na burze je proměnlivá a odpovědnost za rozhodnutí nesete pouze vy.