Jak rychle rozpoznat podvodníka

Podvodníci neustále vymýšlejí nové způsoby, jak od lidí vylákat peníze nebo citlivá data pro přístup k účtům. Ale bez ohledu na legendu existuje pět akceptací, na kterých můžete okamžitě vypočítat podvodníky.

Známka 1. Jdou na vás sami


Zavolá vám cizinec, pošle SMS zprávu, e-mail nebo odkaz v poslu. Ať se představí kdokoliv - zaměstnanec banky, policie, obchodu, váš trojjediný milionářský bratr ze Zimbabwe-buďte opatrní. Když se stal iniciátorem kontaktu, něco od vás potřebuje.

Rychle zjistit, jestli je ten, za koho se vydává, nebude fungovat. Číslo, které se zobrazí při příchozím hovoru, může být vyměněno, účty nebo stránky známých osob nebo organizací jsou falešné. Takže je třeba být ostražitý a nikomu nevěřit.

Známka 2. Mluví se o penězích

Hlavním úkolem podvodníků je získat přístup k cizím penězům. Podvodné schémata jsou téměř vždy spojena s financemi: navrhujete převést všechny peníze na "Bezpečný účet", zaplatit" pojištění pro získání úvěru "nebo" velmi výhodné " investovat své úspory (ve skutečnosti — do finanční pyramidy).

Legendy mohou být cokoliv, ale vždy jde o peníze — které můžete ztratit nebo získat.

Známka 3. Jste požádáni, abyste sdělili údaje

Pokud zloději potřebují klíče od bytu, pak sociální inženýři - "klíč" k penězům na vašich účtech. Mohou to být citlivé údaje o vaší kartě, včetně doby platnosti a tří číslic na zadní straně. Buď přihlašovací údaje a hesla k osobnímu účtu na webu banky nebo mobilní aplikaci. A téměř vždy — kódy z bankovních oznámení.

Skutečný zaměstnanec banky se nikdy neptá na tajné údaje o kartě, PIN kódy a hesla.

Když banka zjistí pochybnou platbu nebo převod z vašeho účtu, budete kontaktováni, abyste potvrdili nebo odmítli operaci a pouze. K tomu nejsou potřeba žádná citlivá data. Pokud se na ně zeptáte-ujistěte se, že nevoláte z banky a určitě se pokoušíte oklamat.

Známka 4. Jste vyvedeni z rovnováhy

Podvodníci se snaží vyvolat silné emoce-vyděsit nebo potěšit. Takže jsou matoucí a otupují ostražitost potenciální oběti. Například hlásí :" vaše online banka je hacknutá!"Chcete-li zabránit zmatku a vzrušení splnit všechny požadavky a vydat jakékoliv informace, jen zachránit peníze.

Buď se naopak ohradí zprávou o náhlém vítězství v loterii, nebo slibují rychlé obohacení. Na oplátku budete muset "zaplatit jen malý poplatek", a za to — zadat údaje o bankovní kartě na webu. Podvodníci vytvářejí phishingové stránky, pomocí kterých kradou údaje o kartách a získávají přístup k bankovním účtům důvěřivých uživatelů.

Vždy udržujte zdravou skepsi a nepokoušejte se dodržovat pokyny někoho jiného, ať už jste nadšeni.

Známka 5. Tlačí na vás

Podvodníci vždy spěchají, aby vám zabránili v přemýšlení o situaci. Jste přinuceni k něčemu, nastavíte podmínky: "teď nebo bude pozdě." Situace, ve které nemáte právo volby a jste nuceni okamžitě jednat, je podezřelá.

Pokud máte pocit psychického nepohodlí, je lepší okamžitě přestat komunikovat. Koneckonců, čím déle budete mluvit s podvodníkem, tím silnější bude tlačit na vás. Na všechny vaše dotazy mají podvodníci připravené odpovědi, které jen přitahují situaci.

Nikdy nedělejte unáhlená rozhodnutí, zvláště pokud se týkají vašich financí. Vždy se pozastavte, abyste zjistili, co se děje. Vezměte si pravidlo, abyste zkontrolovali všechny informace v původním zdroji.

Volají z banky s alarmujícími zprávami? Položte telefon a vytočte číslo horké linky banky sami, abyste objasnili skutečný stav věcí.

Poslali jste zvláštní oznámení jménem Federální daňové služby (FNS)? Založte si osobní účet na internetových stránkách FNS - můžete zkontrolovat výši daní a okamžitě je zaplatit.

Dostali jste "dopis štěstí" o státní výplatě? Podívejte se na zprávy o tom v obchodních médiích. A ještě lépe-najděte samotný zákon, vyhlášku nebo vyhlášku, která zavádí platby. Věnujte pozornost podmínkám, na které se vztahují.

Ne vždy při komunikaci s podvodníkem si všimnete všech pěti příznaků podvodu. Ale v každé situaci je třeba být ostražitý.